-

Palmierul care “detectează” diamantele în sol

Căutat şi apreciat în toată lumea pentru frumuseţea şi valoarea lui, diamantul este un mineral nativ şi în acelaşi timp o piatră preţioasă cu o duritate dintre cele mai ridicate.

Chimic vorbind, diamantul reprezintă una din formele de existență ale carbonului pur, celelalte fiind carbonul amorf (grafitul) și fulerenele.

Diamantul este o piatră pretioasă ce se găseşte greu şi se exploatează doar în anumite condiţii, ceea ce face ca valoarea sa să fie cu atât mai mare pe piaţă.

Mineritul de diamante poate fi o adevărată provocare, însă nu şi în prezența unei anumite plante, Pandanus candelabrum. Aceasta specie de palmier indică, de obicei, faptul că în subteran s-ar putea afla diamante.

Palmierul-”detector” de diamante crește numai în apropierea filoanelor de kimberlit, coșuri vulcanice cu o vechime de milioane de ani. Presiunea din interiorul filoanelor de kimberlit face ca acestea să fie locuri ideale pentru formarea diamantelor, iar depistarea lor tocmai a devenit mult mai ușoară.

Coșurile de kimberlit în care se găsesc diamante sunt greu de depistat fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă. Dar, din fericire pentru industria diamantelor, s-a descoperit că tot acolo crește și Pandanus candelabrum.

Astfel, pentru depistarea solului bogat în diamante, căutătorii de astfel de pietre preţioase trebuie să dea de urma frunzelor lui Pandanus candelabrum.

Este o plantă ușor de găsit, deoarece atinge înălțimea de zece metri și arată ca un palmier țepos. Crește în întreaga Africă, dar și mai important este faptul că prosperă numai în vecinătatea coșurilor de kimberlit.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay