-

Flori care se plantează în luna mai. Ghid practic de îngrijire.

Luna mai este cunoscută drept luna florilor... din prima şi până în ultima sa zi această lună ne încântă cu miresme şi culori care dau un farmec aparte grădinilor.

În ceea ce priveşte perioada de plantare, luna mai nu este atât de bogată... sunt câteva flori care se pun acum în pământ și care vor înflori pe timpul verii sau în toamnă.

Florile care se plantează în luna mai şi modul de îngrijire a acestora:

1. Crinii

Crinii imperiali sunt cei cu care puteți merge la sigur dacă plantați bulbii în ultima lună de primăvară. Se plantează în grupuri, minim trei bulbi, pentru a obține un aspect spectaculos în grădină. Crinii imperiali vor înflori în mijlocul verii, cresc la o înălțime de 120-180 cm și sunt ideali pentru plantarea la marginea aleilor. Bulbii de crini se pot pune și în ghivece. Aceste flori preferă zonele însorite sau semiumbră – le trebuie minim 6-8 ore de soare pe zi, iar solul de care au nevoie crinii este cel bine drenat, cu un nivel satisfăcător de umiditate. În sezonul de creștere, crinii trebuie bine udați, iar un îngrășământ lichid bogat în potasiu se poate aplica la fiecare două săptămâni pentru ca dezvoltarea florilor să fie așa cum vă doriți. Crinii imperiali sunt o sursă de parfum şi splendoare în orice grădină Flori care se plantează în luna mai:

Daliile

Între florile care se plantează în luna mai se numără și daliile. Ele au nevoie de locuri însorite și de soluri bine drenate. Bulbii se pun în pământ la distanțe mai mari, de 50-60 cm între rânduri și 30-40 cm între plante pe rând. Se recomandă ca în groapa în care se așează bulbul să fie puse și câteva mâini de mraniță. Chiar dacă nu sunt pretențioase și nu au nevoie de multă apă, la dalii trebuie să aveți grijă să tăiați florile ofilite pentru a ajuta planta să înflorească mai des. Daliile sunt o pată de culoare în grădină

Gladiolele

Gladiolele se plantează în luna mai, având calitatea de a oferi o paletă largă de culori. Există gladiole albe, roșii, mov, roz, dar și galbene, portocalii precum și diferite nuanțe ale acestora. Gladiolele cresc bine în locuri însorite, dar se pot dezvolta frumos și în semiumbră. Plantate în luna mai, gladiolele înfloresc de la începutul lui iulie și până la finele lunii august. Este foarte bine dacă se pun mai mulți bulbi într-un cuib, la o adâncime de plantare de 10-15 centimetri. După plantare este nevoie de apă, iar apoi de una sau două udări în primele zile după, dacă nu plouă. Udarea se face numai dimineața sau seara după apusul soarelui, gladiolele fiind recunoscute pentru faptul că iubesc apa. Maiestuoasele gladiole au nevoie să fie udate cu grijă.
4. Florile de piatră

Florile de piatră sunt puțin pretențioase și sunt rezistente. Ele se înmulțesc prin semințe care se presară pe sol începând cu luna aprilie. Semințele nu se îngroapă pentru că aerul ajută germinarea. Florile de piatră se pot pune și în ghiveci sau jardiniere, ținând cont că ele nu suportă însă transplantarea. În grădină, plantele se vor înmulți apoi de la an la an de la semințele căzute pe suprafata solului. Florile de piatră nu au nevoie de îngrijire specială

Foto: Pixabay