-

La drum, prin România: Casa cu "cingiauă"

Casa „dinainte“ nu e doar o „bijuterie“ pentru ocazii rare, ci și semnul că în sufletul gospodarilor bistriţeni încă mai sunt valențe ale trecutului și vor să păstrează cu sfințenie ceea ce au lucrat cu multă trudă harnicele femei în nopțile lungi de iarnă.

Casa dinainte e mai ales un adăpost al sărbătorii fiinţei, în cele mai importante momente ale existenţei , nunţi, botezuri ori alte evenimente ale sătenilor.

Casa „dinainte“ ori casa cu cingiauă are întotdeauna un aer sărbătoresc.

Cel mai frumos mobilier, cele mai interesante cergi, plocuță şi cingiauă cusute cu mâna, perne multe şi viu colorate pe paturi, blide pictate pe pereţi şi nelipsita… ladă de zestre.

Haine de sărbători, lucruri pe alese.

O regăsim în majoritatea caselor de gospodari din satele bistriţene şi chiar dacă luxul și modernismul a pătruns cam în toate casele bistrițenilor, mulți încă vor să amenajeze cel puțin o cameră în stilul cel mai pur și tradițional.

De fapt, ar putea fi socotită cu adevărat o casă în… casă. Adăposteşte, prezintă şi exprimă arta în adevăratul ei sens.

Nu intri în ea cu încălţările pline de noroi ,nu intri nici în fiecare zi în casa „dinainte“ însă ea e mereu acolo pregătită pentru un suflet deosebit, pentru o stare deosebită a sufletului, pentru o sărbătoare, neclintită şi netulburată de furtunile de primăvară, de arşiţa verii, de negurile toamnei, de lunga veghere a iernii, păstrându-şi prospeţimea, curăţenia.

Multă trudă pentru confecţionarea acestor bogăţii, multe nopţi nedormite pentru femeile ce au ţesut covoare alese cu lână colorată în fel şi fel de culori.

Pereţii casei „dinainte“ sunt frumos împodobiţi, precum un palat cu tablouri valoroase. Cingiauăle sunt cusute pe fir, iar şipcile şi cănacii împletiţi sunt o adevărată artă.

Chiar şi câte o jumătate de an se lucrează la un astfel de cingeu cusut, femeile fiind extrem de pricepute la alesul modelelor şi culorilor. Cât despre bligile de pe cuie, toate sunt moştenite din moşi-strămoşi.

Astăzi, asemenea „opere“ nu se mai găsesc, colecţionarii oferind sume mari de bani pentru a putea cumpăra asemenea blide, însă nimeni nu se îndură să le vândă.

Podelele sunt acoperite în casa „dinainte“ cu preşuri ţesute în război, cu şiruri colorate obţinute din fel şi fel de ţesături care nu mai sunt folosite în gospodărie.

Sursa text&foto: Viorel Grosu

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.