-

Taratorul sau supa rece de iaurt a bulgarilor

Taratorul a fost şi va rămâne întotdeauna supa rece de iaurt cu cubuleţe de castravete proaspat, usturoi zdrobit, nuci, mărar şi o lingură de ulei. Este una dintre cele mai consumate şi iubite feluri de mâncare bulgăreşti în zilele fierbinţi de vară.

Dar de unde a venit şi cum a ajuns pe masa bulgarior? Conform Dicţionarului explicativ al limbii bulgare, cuvântul "tarator" este împrumutat din limba turcă şi înseamnă "supa rece de castraveţi, usturoi, nuci şi oţet". Originea cuvântului "tarator" este persano-turcă. Înainte de 1944, prin tarator se înţelegea un amestec rece din nuci şi ceva acru - în special oţet diluat cu apă. Adăugarea de iaurt este cunoscută, însă puţin răspândită. Numele "tarator" în acest sens provine din Orientul Mijlociu, unde este condimentat cu usturoi, acreală şi susan. În versiunea turcă a acestui sos, susanul este înlocuit cu nuci şi se pare că astfel se răspândeşte taratorul în Balcani.

Prima reţetă aşa cum o ştim astăzi a apărut în 1956, într-o carte de bucate, în care supa rece conţinea toate ingredientele de astăzi ale taratorului - castraveţi tăiaţi cuburi, iaurt, usturoi, sare, o linguriţă de ulei, mărar, nuci tocate mărunt, plus gheaţă pentru a menţine temperatura. Aceasta era singura reţetă de tarator în cartea de bucate. Până la sfârşitul '70, alte reţete pentru formele anterioare ale supei reci au continuat să fie descrise în diferite cărţi de gătit.

Treptat, taratorul a devenit un fel de mâncare tipic bulgărescă şi, în afară de faptul că este delicios şi răcoros în zilele caniculare de vară, este şi extrem de sănătos.

RADOR

Foto