-

Pe 25 aprilie, s-au împlinit 144 de ani de la naşterea italianului Guglielmo Marconi, cel care a inventat comunicaţiile telegrafice fără fir, o excepţională descoperire a secolului al XIX-lea, care a dus la dezvoltarea radioului, un aspect esenţial şi fascinant în viaţa oamenilor de zi cu zi.

Marconi s-a născut la Bologna, în Italia, la 25 aprilie 1874, fiind fiul lui Giuseppe Marconi, un bogat proprietar italian şi om de afaceri şi al irlandezei, la origini, Annie Jameson.

Tânărul Marconi a luat lecţii private în domeniul ştiinţific, la Livorno, unde a căpătat o pasiune aparte pentru electronică, dezvoltată în anii următori alături de profesorul de fizică Vincenzo Rosa, de la liceul din aceeaşi localitate.

În paralel, în Villa Griffone din Pontecchio, Italia, tatăl său a amenajat un laborator de cercetări, dedicat studiului aprofundat al fiului său în domeniul electricităţii şi experimentelor.

Pe zi ce trecea, Marconi devenea tot mai experimentat, iar, firesc, a urmat o ambiţie crescută de a deveni inventator, prima sa realizare majoră în acest domeniu fiind o nouă baterie electrică, proiect realizat în anul 1892, la un concurs internaţional organizat de publicaţia „L’Elettricità”.

După această realizare, dar şi ca (de)formaţie de familie moştenită de la tatăl său, a îmbinat dorinţa de a inventa, cu perspectiva exploatării comerciale a proiectelor sale.

Şi-a dorit să aprofundeze studiile cu profesorul Augusto Righi, de la Universitatea din Bologna, care era implicat în studiul practic al undelor electromagnetice, însă după ce acesta îi sugerează că ar fi mai potrivit să îşi încheie mai întâi studiile, se dedică total experimentelor în laboratorul de acasă.

A urmat perfecţionarea detectorului de unde electromagnetice şi a inventat antena, iar în anul 1894 a început experimentele de transmitere de semnale la distanţă prin intermediul electromagnetismului.

În anul 1895, în localitatea Sasso, Marconi, alături de fratele său, Alfonso Marconi, a realizat prima legătură radio. El i-a spus fratelui său, aflat de partea cealaltă a unui deal, la aproximativ 2 kilometri, că dacă aude semnalul pe care el îl va transmite, de la punctul de emisie, la cel de recepţie, să tragă un foc de puşcă.

Marconi a auzit focul de armă într-un târziu, şi a aflat astfel că anii de studiu nu au trecut în zadar, aflându-se în faţa unei dintre cele mai mari descoperiri a finalului de secol XIX.

Citeste continuarea pe radioromaniacultural.ro