-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 17...29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10...23°C, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 24...35°C, la nivelul întregii ţări. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local cu aspect de vijelie, în majoritatea regiunilor. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. În Dobrogea, estul și local nordul, sud-estul, izolat centrul Munteniei, centrul, nordul, nord-vestul și sudul Transilvaniei, vestul și nordul Banatului, sud-estul, estul și nord-estul Moldovei, nord-vestul Maramureșului și sud-vestul Olteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, precum şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a ţării şi mai intens în zonele de câmpie şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În zilele cele mai calde, cu temperaturi maxime ale aerului situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30...32°C) a plantelor se va semnala fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, uscarea prematură a frunzelor bazale la culturile prăşitoare, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite ridicate de apă în sol. Cultura de grâu de toamnă semănată tardiv îşi va definitiva maturitatea ceară (100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. De asemenea, la speciile înfiinţate în epoca optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole. Floarea-soarelui va înregistra predominant fazele de înflorire (30- 100%) şi maturitate ceară (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (90-100%), aflându-se la înflorire şi mătăsire (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%) la hibrizii timpurii şi extratimpurii. La sfecla de zahăr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar (70-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (40-100%). Cartoful pentru consum va parcurge înflorirea (75-100%), creşterea tuberculilor şi veştejirea vrejilor (10-100%). În aproape toate plantaţiile, pomii fructiferi se vor afla predominant la creşterea/coacerea rodului şi dezvoltarea mugurelui terminal. Totodată, la soiurile de sâmburoase (cais, piersic, prun) se vor continua lucrările de recoltare. La viţa de vie se vor înregistra fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, în majoritatea podgoriilor. Pe ansamblu, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate

Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la cerealierele de toamnă şi fructele de sezon; • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă; • Continuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale); • Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU