-

Sântilia - sărbătoare populară la Valea Zânelor

La Valea Zânelor, în staţiunea Covasna, are loc la acest sfârşit de săptămână o sărbătoare populară, în cadrul căreia sunt prezentate câteva dintre cele mai vechi şi frumoase obiceiuri de nuntă ale românilor din zonă. Corespondenta noastră, Mălina Negrea, relatează.

"Sântilia" sau "Nedeia Mocănească", una dintre cele mai vechi sărbători populare păstrate în zona arcului carpatic, era pe vremuri un fel de târg de fete. Mai exact, locul în care ciobanii voineşteni îşi căutau viitoarele neveste. Flăcăi de însurat le ofereau fetelor păpuşi din caş, iar dacă darurile erau acceptate, atunci intrau împreună în hora Sântiliei şi în toamnă făceau nunta.

Sântilia, care are loc în Valea Zânelor din staţiuna Covasna, a început ieri cu o şezătoare, în care s-au făcut ultimele pregătiri pentru nuntă. În această dimineaţă, la ora 10:00, alaiul de nuntă, în fruntea căruia se vor afla tineri călare, îmbrăcaţi în costume populare, va porni din faţa bisericii ortodoxe spre "Casa Nedeii", unde va avea loc petrecerea. De regulă, actorii care interpretează rolul mirelui şi al miresei sunt aleşi dintre tinerii care se vor căsători anul viitor. La Nedee vor participa solişti vocali, formaţii folclorice, dar şi meşteri populari, iar nuntaşii şi turiştii vor fi cinstiţi cu cozonac şi vin, şi vor putea gusta produse tradiţionale ale crescătorilor de oi din zonă.

RADOR

Foto