-

Casa Olimpiei Deneș a devenit muzeu

O casă țărănească ce s-a construit înainte de cel de-al Doilea Război Mondial în satul Spermezeu de pe Valea Țibleșului, este cea mai nouă achiziție a Complexului Muzeal Județean Bistrița - Năsăud.

Casa a fost conservată în situ după ce Episcopul Europei de Nord, Macarie Drăgoi, originar din Spermezeu, a cumpărat-o de la o descendentă a unei familii înstărite din sat, aflăm de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Muzeul din mijlocul satului Spermezeu a intrat astfel în reţeaua de valori patrimoniale a judeţului Bistrița-Năsăud, reprezentând cultura şi civilizaţia de la poalele Munților Țibleș.

casa taraneasca1

Este vorba despre o întreagă gospodărie ţărănească, ridicată înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, tipică pentru perioada interbelică, alcătuită din casă de locuit, şură mare şi grajd, cărora, în anii anii ’50 -’60, li s-a adăugat bucătăria de vară cu cuptorul de pâine.

Casa a aparținut familiei Deneș, fiica Olimpia Deneș, cântăreață de muzică populară, hotărând să o vândă Părintelelui Episcop Macarie Drăgoi care a amenajat-o, a împodobit-o și apoi a donat-o Complexului Muzeal din Bistrița spre a intra într-un circuit turistic.

Articole înrudite