-

Valorificarea producției rămâne o problemă importantă pentru producătorii români

România ocupă al doilea loc în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu meri iar la producția de fructe a fost, anul trecut, pe locul șapte – arată statisticile europene.

Merii au dat rod bun anul trecut în județul Caraș-Severin.

Cu toate acestea, o problemă majoră rămâne valorificarea producției, spune Petru Ivăniș - Președintele Asociației Pomicultorilor din Caraș-Severin, invitat miercuri, 3 aprilie, la postul nostru de radio:

"Cele mai mari probleme sunt cele de valorificare. Personal, am o fermă pomicolă foarte frumoasă și am fost la un supermarket să dau marfa … mai am 15 tone de ionatan și n-am cui s-o dau decât pe piețele volante. La supermarket am fost și mi s-a spus că nu ia merele mele, că-s mai ieftine din Polonia și primesc TVA-ul înapoi. Adică pe polonezi îi ajutăm? (…) În pomicultură, sunt mere pentru piață și mere pentru sucuri etc. Pe căzătură, (n.r. anul trecut), prețul a fost de 25 de bani pe kilogram. Bătaie de joc. Nu s-a meritat să le aduni de pe jos. Anul trecut a fost un an catastrofal (n.r. în Caraș-Severin). Nu ne-am scos nici cheltuielile. Au rămas sute de tone pe jos. Oamenii, pentru 20 – 30 de bani, nu le-au adunat. Acum doi ani am fost la un supermarket și am vrut să le vând. Da, mi-au oferit un preț foarte bun dar mi s-a spus că pierderile de raft să le suport tot eu, producatorul. Adică dacă nu le vinde, tot eu să le iau înapoi, tot eu să pierd, producatorul. Aici e un mare necaz" – a spus Petru Ivăniș - Președintele Asociației Pomicultorilor din Caraș-Severin.

 

Sursa: Emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: Pixabay